domingo, 1 de mayo de 2011

Com representar l'arbre genealògic?

La representació de l'arbre genealògic pot ser força complex quan ja hem assolit un bon nombre d'individus al nostre arbre. És per això que des de aquí us recomanem els següents consells:

  • En un primer moment no caldrà fer-ne ús de cap aplicació informàtica, si més no una fulla de càlcul i poc més. És de gran utilitat mantenir sempre, durant tota la nostra investigació una llibreta (tipus Moleskine, per exemple) on anem anotant de manera rigurosa tot el que anem descobrint i properes idees de recerca.


  • Quan el nombre d'individus i les seves relacions familiars superin els 50 normalment ja necessitareu alguna aplicació informàtica per anar gestionant tots els individus. N'hi ha un parell o tres que són força interessants i que permeten fer tenir entre 250 i 300 usuaris sense haver de pagar cap quota. En el meu cas faig servir "MyHeritage Family Tree Builder" que inclús el podeu configurar en català i permet fer gràfics i àrbres, a més de la capacitat de base de dades en format gràfic que té per a la representació d'arbres familiars. Addicionalment, com la majoria d'aquests programes permeten pujar els 250 ó 300 individus per defecte, sense pagar cap quota, a una plana web a mode de còpia de seguretat i exportar les dades en diversos formats, com és el format GEDCOM, utilitzat com a format electrònic estàndar orientat a la genealogia, i utilitzat a més, per tots els programes d'aquest estil.
  • Encara que fem servir una aplicació informàtica, no hem de descuidar mantenir tot el que tenim en paper i mantenir un seguit de fitxes ben ordenades per a cada individu, les seves relacions familiars i dades de interès que puguem arreplegar.
Per tal d'entendrem millor alguns mètodes de representació en paper us recomanem la lectura del llibre "A la recerca dels avantpassats: Manual de genealogia", escrit pel catala Armand de Fluvià i Escorsa, al qui vaig tenir el privilegi de conèixer l'any 2010.



Armand és una personalitat en heràldica i genealogia, i assesor en matèria heràldica de la Generalitat de Catalunya. El llibre que us comentem és del 1995, no obstant, encara que no es presentin aplicacions informàtiques que avui dia podem fer servir, ens indica les pautes de representació  irecerca genealògica que d'una manera o una altra també us anirem incidint des de aquest bloc.

Més endavant parlarem d'aquests formats de representació i quin pot ser més correcte per a cada ús.

No hay comentarios:

Publicar un comentario